Aktuális boraink:

 

Káli Olaszrizling 2016

Káli Birtokbor Fehér 2015

Káli Királyi Fekete-hegy Olaszrizling 2015

Káli Királyi Furmint 2015

Káli Királyi Riválisok 2015

Káli Királyi Juhfark 2015

Káli Tramini 2015

Héja /Orangewine/ 2012

Törökugrató Rozé 2016

Birtokbor Vörös 2015

Káli Királyi Cabernet Sauvignon 2013

Káli Királyi Syrah 2013

 

Régi boraink:

Káli Királyi Olaszrizling Válogatás 2013

Fajta: Olaszrizling

Eredet: Az Olaszrizling mint fajta, egyik legelső említése a Káli-medencéhez köthető, ugyanis 1873-ban Raksányi Károly Balatonhenyei lelkész Karintiából hozott be Olaszrizling vesszőket amiket a Fekete-hegyen telepített el. 5 évvel később már 100 ezer vesszőt hoztak be, a köveskáli lelkésszel.

Dűlő, fekvés és talaj: Balaton-felvidék legmagasabb (Boncsos tető: 447m) és legnagyobb kiterjedésű vulkanikus bazalt hegyén, a Fekete-hegy felső részében található területekről. Csere-kúti-dűlő, Csák-völgy és Vaskapu dűlő.  Déli, Dél-keleti fekvésű területek. Talaja bazalt, bazanit és bazalt tufa.

Tőkék kora: 35-40 éves tőkék

Szüret: Október 8-9., egész fürtös préselés.

Erjesztés és érlelés: Spontán erjesztés alacsony hőmérsékleten, hosszú ideig, akár 3-4 hónap, vagy több. Érlelés: 1 éves kis (225l) tölgyfahordós érlelés, többször használt (4-6-szor) hordókban, finomseprőn tartva, felkeverve.

Palackozás, palackos érlelés: 4 hónap

Alkohol: 12,5 % vol.                      Cukor: 7,7 g/l

Sav: 6,7 g/l                                       Cukormentes extrakt: 17,1 g/l                      

Fogyasztható: 2015-2017               Palackszám:  1000 palack

 

Káli Királyi Furmint 2012

Fajta: Furmint                  

Eredet: Káli-medence fő fajtája a filoxéra vész előtt (Köveskáli megjelenése 1891) a Furmint volt, vagy ahogy itt hívták Szigeti.

Dűlő, fekvés és talaj: Balaton-felvidék legmagasabb (Boncsos tető: 447m) és legnagyobb kiterjedésű vulkanikus bazalt hegyén, a Fekete-hegy felső részében található területekről. Csere-kúti-dűlő termése.  Déli, Dél-keleti fekvésű terület. Talaja bazalt, bazanit és bazalt tufa.

Tőkék kora: 2007-es telepítés.

Művelésmód: Alacsony-középmagas kordon művelés, 4 rövid csapra metszve. Csaponként két hajtás meghagyása, majd Július végén fürtválogatás, 6fürt meghagyása tőkénként.

Szüret: Szeptember 22.

Erjesztés és érlelés: Spontán erjesztés alacsony hőmérsékleten, hosszú ideig, akár 3-4 hónap, vagy több. Érlelés: 1 éves kis (225l) tölgyfahordós érlelés, többször használt (4-6-szor) hordókban, finomseprőn tartva, felkeverve.

Palackozás, palackos érlelés: 4 hónap

Alkohol: 14,28 % vol.                      Cukor: 4,5 g/l

Sav: 5,4 g/l                                       Cukormentes extrakt: 19,2 g/l

Fogyasztható: 2014-17                   Palackszám: 1500 palack

 

Káli Királyi Furmint 2013

Fajta: Furmint                  

Eredet: Káli-medence fő fajtája a filoxéra vész előtt (Köveskáli megjelenése 1891) a Furmint volt, vagy ahogy itt hívták Szigeti.

Dűlő, fekvés és talaj: Balaton-felvidék legmagasabb (Boncsos tető: 447m) és legnagyobb kiterjedésű vulkanikus bazalt hegyén, a Fekete-hegy felső részében található területekről. Csere-kúti-dűlő termése.  Déli, Dél-keleti fekvésű terület. Talaja bazalt, bazanit és bazalt tufa.

Tőkék kora: 2007-es telepítés.

Művelésmód: Alacsony-középmagas kordon művelés, 4 rövid csapra metszve. Csaponként két hajtás meghagyása, majd Július végén fürtválogatás, 6fürt meghagyása tőkénként.

Szüret: Október 29-30.

Erjesztés és érlelés: Spontán erjesztés alacsony hőmérsékleten, hosszú ideig, akár 3-4 hónap, vagy több. Érlelés: 1 éves kis (225l) tölgyfahordós érlelés, többször használt (4-6-szor) hordókban, finomseprőn tartva, felkeverve.

Palackozás, palackos érlelés: 4 hónap

Alkohol: 13,5 % vol.                      Cukor: 7,4 g/l

Sav: 7,5 g/l                                       Cukormentes extrakt: 23,2 g/l

Fogyasztható: 2015-17                   Palackszám: 250 palack

Köveskáli Juhfark 2011

Fajta: Juhfark   

Eredet: Narancsboros (Orange Wine) késztési technikával készült Juhfark. Héjon erjesztett fehérbor.

Dűlő, fekvés és talaj: Balaton-felvidék legmagasabb (Boncsos tető: 447m) és legnagyobb kiterjedésű vulkanikus bazalt hegyén, a Fekete-hegy felső részében található területekről. Töltési-dűlő termése.  Déli, Dél-keleti fekvésű terület. Talaja bazalt, bazanit és bazalt tufa.

Tőkék kora: 2002-es telepítés.

Művelésmód: Középmagas kordon művelés, 4 rövid csapra metszve. Csaponként két hajtás meghagyása, majd Július végén fürtválogatás, 6 fürt meghagyása tőkénként.

Szüret: Szeptember 22.

Erjesztés és érlelés: Spontán erjesztés kádban, héjon erjesztve 1 hónapig. Érlelés: 2 éves 900l-es ászokhordós érlelés.

Palackozás, palackos érlelés: 6 hónap

Alkohol: 13,41 % vol.                      Cukor: – g/l

Sav: 5,2 g/l                                       Cukormentes extrakt: 27,3 g/l

Fogyasztható: 2014-18                   Palackszám: 1330 palack

 

Káli Királyi Juhfark 2013

Fajta: Juhfark   

Eredet: Az 1800-as években a Juhfark is meghatározó fajta volt a Balaton-felvidéken. Leírásokból tudjuk, hogy a Káli-medence, Zánka, Nivegy-völgy térségében elterjedt fajta volt.

Dűlő, fekvés és talaj: Balaton-felvidék legmagasabb (Boncsos tető: 447m) és legnagyobb kiterjedésű vulkanikus bazalt hegyén, a Fekete-hegy felső részében található területekről. Töltési-dűlő termése.  Déli, Dél-keleti fekvésű terület. Talaja bazalt, bazanit és bazalt tufa.

Tőkék kora: 2002-es telepítés.

Művelésmód: Középmagas kordon művelés, 4 rövid csapra metszve. Csaponként két hajtás meghagyása, majd Július végén fürtválogatás, 6 fürt meghagyása tőkénként.

Szüret: Szeptember 23.

Erjesztés és érlelés: Spontán erjesztés alacsony hőmérsékleten, hosszú ideig, akár 3-4 hónap, vagy több. Érlelés: 1 éves kis (225l) tölgyfahordós érlelés, többször használt (4-6-szor) hordókban, finomseprőn tartva, felkeverve.

Palackozás, palackos érlelés: 3 hónap

Alkohol: 13,8 % vol.                      Cukor: 1,9 g/l

Sav: 7 g/l                                       Cukormentes extrakt: 22 g/l

Fogyasztható: 2015-18                  Palackszám: 650 palack

Káli Királyi Riválisok 2013

Fajta: Furmint 50% – Olaszrizling 50%

Eredet: Két legszebb hordó házasítása fele-fele arányban. Egészfürtös préselés. Pincészetünk csúcsbora, amire a legbüszkébbek vagyunk.

Dűlő, fekvés és talaj: Balaton-felvidék legmagasabb (Boncsos tető: 447m) és legnagyobb kiterjedésű vulkanikus bazalt hegyén, a Fekete-hegy felső részében található területekről. Csere-kúti-dűlő.  Déli, Dél-keleti fekvésű területek. Talaja bazalt, bazanit és bazalt tufa.

Tőkék kora: Olaszrizling: 30-35 éves tőkék, Furmint: 8 éves tőkék.

Művelésmód: Alacsony-középmagas kordon művelés, 4 rövid csapra metszve. Csaponként két hajtás meghagyása, majd Július végén fürtválogatás, 6fürt meghagyása tőkénként.

Szüret: Olaszrizling: Október 8-9., Furmint: Október 29-30.

Erjesztés és érlelés: Spontán erjesztés alacsony hőmérsékleten, hosszú ideig, akár 3-4 hónap, vagy több. Érlelés: 1 éves kis (225l) tölgyfahordós érlelés, többször használt (4-6-szor) hordókban, finomseprőn tartva, felkeverve.

Alkohol: 12,8 % vol.                        Cukor: 8,2 g/l

Sav: 7,2 g/l                                       Cukormentes extrakt: 21,3 g/l

Fogyasztható: 2015-2018               Palackszám: 450 palack

 

Káli Köveskáli Pinot Noir Rozé 2013

Fajta: Pinot Noir                              

Dűlő, fekvés és talaj: Köveskáltól keletre elhelyezkedő Mező-mál dűlő termése. Déli, Dél-keleti lejtés. Talaja vulkanikus bazalt, vulkanikus bazalt keverve pannon üledékes mészkővel.

Tőkék kora: 10 éves tőkék

Művelésmód: Vásárolt szőlő

Szüret: Szeptember 20.

Erjesztés és érlelés: Spontán erjesztés alacsony hőmérsékleten (13-15 °C) inox tartájban.

Palackozás, palackos érlelés:

Alkohol: 12,69 % vol.                      Cukor: – g/l

Sav: 6,9 g/l                                       Cukormentes extrakt: 23,1 g/l

Fogyasztható: 2014                        Palackszám: 3500 palack

 

Köveskáli Kékfrankos 2009

Fajta: Kékfrankos            

Dűlő, fekvés és talaj: Balaton-felvidék legmagasabb (Boncsos tető: 447m) és legnagyobb kiterjedésű vulkanikus bazalt hegyén, a Fekete-hegy Szentbékkálla felöli részéről a Töltési-dűlőből származik a termés. Déli fekvésű terület. Talaja bazalt, bazanit és bazalt tufa.

Tőkék kora: 35-40 éves tőkék. Egy régebbi Kékfrankos klón.

Művelésmód: Magas kordon, egyes függöny művelés.

Szüret: Szeptember 30.

Erjesztés és érlelés: Spontán erjedés és spontán almasavbomlás. Kézi csömöszölés kádban.

Palackozás, palackos érlelés: 2 év

Alkohol: 12,88 % vol.                      Cukor: – g/l

Sav: 5,6 g/l                                       Cukormentes extrakt: 34,6 g/l

Fogyasztható: 2014-16                   Palackszám: 1760 palack

 

Köveskáli Kékfrankos 2011 

Fajta: Kékfrankos            

Eredet:

Dűlő, fekvés és talaj: Balaton-felvidék legmagasabb (Boncsos tető: 447m) és legnagyobb kiterjedésű vulkanikus bazalt hegyén, a Fekete-hegy Szentbékkálla felöli részéről a Töltési-dűlőből származó vásárolt termés. Déli fekvésű terület. Talaja bazalt, bazanit és bazalt tufa.

Tőkék kora: 35-40 éves tőkék. Egy régebbi Kékfrankos klón.

Művelésmód: Magas kordon, egyes függöny művelés.

Szüret: Szeptember ?

Erjesztés és érlelés: Spontán erjedés és spontán almasavbomlás. Kézi csömöszölés kádban.

Palackozás, palackos érlelés: 4 hónap

Alkohol: 12,79 % vol.                       Cukor: – g/l

Sav: 5,6 g/l                                       Cukormentes extrakt: 34,7 g/l

Fogyasztható: 2014-16                   Palackszám: 1500 palack

 

Köveskáli Cabernet Sauvignon 2011

Fajta: Cabernet Sauvignon

Dűlő, fekvés és talaj: Balaton-felvidék legmagasabb (Boncsos tető: 447m) és legnagyobb kiterjedésű vulkanikus bazalt hegyén, a Fekete-hegy felső részében található területekről. Csere-kúti-dűlő és Vaskapu dűlő.  Déli, Dél-keleti fekvésű területek. Talaja bazalt, bazanit és bazalt tufa.

Tőkék kora: Fiatal ültetvény, 2002-es telepítés. Jelenleg 12éves.

Művelésmód: Cabernet Sauvignon: Középmagas kordon művelés, 4 rövid csapra metszve. Csaponként két hajtás meghagyása, majd Július végén fürtválogatás, 6 fürt meghagyása tőkénként.

Szüret: Október 15.-én

Erjesztés és érlelés: Spontán erjesztés acél tartályban, 3 hónapig héjon tartás, alacsony hőmérsékleten (10-15°c),körfejtéses cefreáztatás. Az időszak végét a spontán almasavbontás tette ki.

Palackozás, palackos érlelés: 1év

Alkohol: 15,96 % vol.                      Cukor:

Sav: 5,7 g/l                                       Cukormentes extrakt: 32,9 g/l

Fogyasztható: 2015-2022               Palackszám: 1400 palack

 

Köveskáli Syrah 2011

Fajta: Syrah      

Dűlő, fekvés és talaj: Balaton-felvidék legmagasabb (Boncsos tető: 447m) és legnagyobb kiterjedésű vulkanikus bazalt hegyén, a Fekete-hegy felső részében található területünkről. Csere-kúti-dűlő termése.  Déli, Dél-keleti fekvésű terület. Talaja bazalt, bazanit és bazalt tufa.

Tőkék kora: 2009-es telepítés.

Művelésmód: Alacsony (50cm) ikertőkés kordon művelés, 3 rövid csapra metszve. Csaponként két hajtás meghagyása, majd Július végén fürtválogatás, mely során 3 fürt meghagyása tőkénként.

Szüret: Szeptember 26.

Erjesztés és érlelés: Spontán erjedés és spontán almasavbomlás. Kézi csömöszölés kádban.

Palackozás, palackos érlelés: 6 hónap

Alkohol: 15,60 % vol.                      Cukor: – g/l

Sav: 5,4 g/l                                       Cukormentes extrakt: 35,7 g/l

Fogyasztható: 2014-22                   Palackszám: 166 palack

 

Kál Horka 2011

Fajta: Cabernet Sauvignon 67%  – Syrah 33%

Eredet: A Káli-medence nevét Kál Horkárkáról kapta, aki a Honfoglalás időszakában a Kál nemzetség vezére, valamint a hadak vezetője (Horka) volt.

Dűlő, fekvés és talaj: Balaton-felvidék legmagasabb (Boncsos tető: 447m) és legnagyobb kiterjedésű vulkanikus bazalt hegyén, a Fekete-hegy felső részében található területekről. Csre-kúti-dűlő és Vaskapu dűlő. Déli, Dél-keleti fekvésű területek. Talaja bazalt, bazanit és bazalt tufa.

Tőkék kora: Cabernet Sauvignon: 2002-es telepítés. Syrah: 2009-es telepítés.

Művelésmód: Cabernet Sauvignon: Középmagas kordon művelés, 4 rövid csapra metszve. Csaponként két hajtás meghagyása, majd Július végén fürtválogatás, 6 fürt meghagyása tőkénként. Syrah: Ikertőkés telepítés, alacsony kordon művelés 3 rövid csap meghagyásával. 6 hajtás, tőkénként 3 fürt.

Szüret: Cabernet Sauvignon: Október 15.-én Syrah: Szeptember 26.-án

Erjesztés és érlelés: Cabernet Sauvignon: Spontán erjesztés acél tartályban, 3 hónapig héjon tartás, alacsony hőmérsékleten (10-15°c),körfejtéses cefreáztatás. Az időszak végét a spontán almasavbomlás tette ki. Syrah: Spontán erjedés és spontán almasavbomlás. Kézi csömöszölés kádban.

Alkohol: 15,85 % vol.                       Cukor:

Sav: 5,7 g/l                                        Cukormentes extrakt: 33,9 g/l

Fogyasztható: 2015-2022                Palackszám: 320 palack