Káli Olaszrizling 2018

A Balaton térségében az egyik legelterjedtebb fajta. A Káli-medencébe a filoxéra járvány előtt terjedt el, 1873-ban.

Egészfürtös préselés után, tartályban spontán erjedt ki a bor, majd júniusig volt érlelve tartályban.

Ez a belépő kategória, egy kis maradék cukorral és harmonikus savval.

        Alkohol: 13% vol              Cukor: 1,8 g/l                     Sav: 5 g/l


Káli Tramini 2018

Francia szőlőfajta, főleg Elzászban jellemző, inkább a hidegebb régiókat kedveli, mert hajlamos a lelágyulásra. Illatában és ízében is intenzív. Virágos, rózsás, licsis aromák.

Egészfürtös préselés és spontán erjesztés tartályban.

        Alkohol: 12,5% vol           Cukor: 0,8 g/l                     Sav: 5,5 g/l


Káli Birtokbor Fehér 2017

Egészfürtös préselés után, hordóban lett erjesztve spontán majd 9 hónapig érlelve. Ez a bor egy átvezetés az alapborok és a dűlős borok között.

3 fajta házasítása. Mindegyik fajta külön hordóban erjedt ki, majd utána borként lett összeházasítva.

Úgy próbáltuk házasítani, hogy ízben minél harmonikusabb legyen, ne domináljon benne külön egyik fajta sem, hanem egy egészet alkossanak.

Fajtaösszetétel: 65% olaszrizling, 25% tramini, 10% szürkebarát.

        Alkohol: 14% vol              Cukor: 6,8 g/l                     Sav: 5,5 g/l


Káli Mál Olaszrizling 2017

Mezőmál-i dűlőből származó Olaszrizling meszes talajról. Egészfürtös préselés, 75 % hordóban 25 % tartályban erjesztve és érlelve 10 hónapig. Idősebbe olaszrizling ültetvény, 30 éves tőkékkel.

Lendületesebb sav, minimális maradékcukor tartalommal.

        Alkohol: 13,5% vol           Cukor: 6,5 g/l                     Sav: 5,4 g/l


Káli Királyi Fekete-hegy Olaszrizling 2017

3 dűlő házasítása a Fekete-hegyről, vulkanikus talajról, Csere-kúti, Vaskapui és a Csák-völgyi dűlőkből. Idősebbe olaszrizling ültetvényekről lett szüretelve a szőlő, 30-40 éves tőkékről.

Egészfürtös préselés után a must, kis 225 literes és 500 literes tölgyfahordóban lett erjesztve, majd érlelve 10 hónapig.

        Alkohol: 13,5% vol           Cukor: 6,9 g/l                     Sav: 5,7 g/l


Káli Királyi Olivin Furmint 2017

Az olaszrizling elterjedése előtt a Balaton térségében is a fő fajta volt, de mára szinte teljesen eltűnt. 2007-ben telepítettük a fajtát, amihez nagy reményeket fűzünk.

Egészfürtös préselés, hordós spontán erjesztés, majd 10 hónapos hordós érlelés. Száraz bor, de itt is van maradék cukor tartalom, aminek az érzetét a lendületes sav tompítja.

        Alkohol: 14% vol              Cukor: 4,6 g/l                     Sav: 7 g/l


Káli Rajnai Rizling 2018

Az egyik kedvenc szőlőfajtánk. 70%-a vásárolt szőlőből készült, ami egy fiatal ültetvény első (szűz) termése volt. 30% saját területről lett szüretelve. Mindkettő alacsony terheléssel volt művelve, 1-1,2 kg szőlő/tőke. 70%-a tartályban, 30%-a 500 literes tölgyfahordóban volt spontán erjesztve.

        Alkohol: 12,5% vol           Cukor: 4,2 g/l                     Sav: 5,1 g/l


Káli Tramini 2017

Mező-máli dűlőről szüretelt Tramini alacsony tőketerheléssel volt művelve.

1-1,2 kg szőlő/tőke. Egészfürtös préselés után kis tölgyfahordóban lett erjesztve, majd érlelve.

        Alkohol: 13,5% vol           Cukor: 1,1 g/l                     Sav: 5,4 g/l


Káli Juhfark 2017

Régi kárpát-medencei fajta, mint a Furmint. Inkább a Somlón jellemző fajta, de régen a Balaton környékén ez is elterjedt volt.

Egészfürtös préselés, hordós erjesztés és érlelés 10 hónapig.

        Alkohol: 12,5% vol           Cukor: 2,8 g/l                     Sav: 5,5 g/l


Káli Királyi Zeus 2016

Viszonylag új balatoni szőlőfajta, amit 1951-ben nemesített Király Ferenc az Ezerjó és Bouvier fajták keresztezésével.

A fajta főként édes borok készítésére alkalmas. Jó cukorgyűjtő és jól megtartja a savait.

Tartályban hűtve lett erjesztve, majd hordóban volt érlelve 10 hónapot. Félédes bor, illatában főként aszalt gyümölcsökre jellemző illat fedezhető fel, tartalmas, zamatos bor, szép savakkal.

        Alkohol: 13,5% vol           Cukor: 14 g/l                      Sav: 9,2 g/l


Balaton-felvidéki Héja Tramini Narancsbor 2018

Tartályba lett bogyózva és héjon erjesztve 2 hétig, majd a kíméletes préselés után az erjedés tartályban ment végig. Úgy készül, mint egy vörösbor, csak ez fehér szőlőből. Minimális kén használattal. Főként Grúziában, Észak-Olaszországban és Szlovéniában jellemző ez a narancsboros készítésmód. Teljesen más aromákra kell számítani, mint egy normál bornál.

A héjon erjesztés miatt a bornak szép borostyán színe van, illatában teás, sörös, korianderes jegyek érezhetőek.  

        Alkohol: 12,5% vol           Cukor: 0,9 g/l                     Sav: 5,4 g/l


Balatoni Törökugrató Rozé 2018

3 szőlőfajtából készült bor házasítása.

Cabernet Sauvignon 55%, Kékfrankos 30% és Pinot Noir 15%.

Mindegyik külön spontán erjedt tartályban, majd palackozás előtt lett házasítva.  

Gyümölcsös, viszont tartalmas rozé.

        Alkohol: 12,5% vol           Cukor: 2,4 g/l                     Sav: 5,1 g/l


Balatonmelléki Pinot Noir Siller 2017

Átmenet a rozé és vörösbor között. Tisztán Pinot Noir fajtából, alacsony tőketerheléssel a Mező-máli dűlő meszes talajáról.

5 napig erjedt héjon majd préselés után tartályban erjedt ki. A héjon tartás miatt kapta a szép színét.

        Alkohol: 12,5% vol           Cukor: 3,9 g/l                     Sav: 6,1 g/l


Balatoni Birtokbor Vörös 2016

Cabernet Sauvignon 65 %, Merlot 20% és Cabernet Franc 15% házasítása. Mindegyik külön kádakban/tartályban erjedt spontán kb. 3 hétig.

Utána 225 hordókba volt érlelve 14 hónapig, majd palackozás előtt lett házasítva. Könnyedebb, egy jó ivású gyümölcsös bor.

        Alkohol: 12,5% vol           Cukor: 0,9 g/l                     Sav: 7,1 g/l


Káli Pinot Noir 2018

Tudatosan vörösbornak művelt területről, alacsony tőketerhelésű szőlőből készült. Tartályba bogyózás után 2 hétig erjedt, majd külön lett kezelve a színlé és a préslé. Ez a bor csak a színlét tartalmazza, melynek csak egy kis része került hordóba, a többi tartályban volt érlelve.

        Alkohol: 13% vol              Cukor: 1,1 g/l                     Sav: 4,7 g/l


Balatoni Méthode Traditionnelle Furmint Brut pezsgő 2016

A neve utal is rá, hogy egy tradicionális, azaz palackban erjesztett pezsgőről van szó. Tisztán Furmint fajtából készült, Szeptember eleji szürettel az ideális sav, alkohol, cukortartalom elérése miatt.  

Spontán erjedt, majd a pezsgő alapbor Budafokon lett pezsgősítve (Szentesi Pince).

Érett, gyümölcsös pezsgő szép buborékokkal és jó savakkal. 24 hónapot érlelődött palackban a forgalomba kerülés előtt.

        Alkohol: 12% vol              Cukor: 11,1 g/l                   Sav: 8,81 g/l